2020-09-01 07:48:55• hírek • Bede Emőke

Az idénre tervezett polgári esküvők felét elnapolták a házasulandók

Képünk illusztráció. Forrás: Bajnai Botond
Képünk illusztráció. Forrás: Bajnai Botond

Noha a híradások többnyire csak a szállodai, étterem- és vendéglátó-ágazat (HoReCa) krízisét emelik ki, nincsenek könnyű helyzetben a fodrászatok, virágárusok, rendezvényszervezők és fotósok sem, hiszen a szükségállapot és a résztvevők számának drasztikus korlátozása alaposan keresztülhúzta a házasulandók terveit is.

A Ziarul Financiar a statisztikai hivatal adataira hivatkozva közölte, hogy 2020 első félévében mindösszesen 25 559 kapcsolatot tettek hivatalossá Romániában, holott ez a szám tavaly ilyenkor már alulról súrolta az 50 ezret. Az újságnak nyilatkozó szociológus, Alfred Bulai ezzel kapcsolatban kifejtette, a házasság előtt álló fiatalok jelentős részének nem csak a nagy napon befolyt pénzösszeg számít, hanem az is, hogy minél emlékezetesebb, különlegesebb ünnepséggel lephessék meg a násznépet. Mivel azonban e tényező a pandémia miatt kiesett az egyenletből, sok pár inkább úgy döntött, elhalasztja az eseményt. Ha pedig nincs világra szóló mulatság, a párok java része a polgári esküvőről is lemondott.


Sok pár halasztotta el az esküvőt Szatmár megyében is

A Ziarul Financiar által közzétett drasztikus visszaesés megyénkben is megfigyelhető. Alexandra Ardelean, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóreferense elmondta, 2020 első félévére 266 polgári esküvőt jegyeztek elő, ám ezeknek több mint felét, szám szerint 137-et végül töröltek a párok, tehát mindösszesen 129 alkalommal döntöttek úgy a párok, hogy a rendkívüli körülmények ellenére is hivatalossá teszik kapcsolatukat. A sajtóreferens hozzátette, a polgárik elnapolásának jelensége nem csak a szükségállapot ideje alatt és az első félévben volt megfigyelhető, hanem még július és augusztus folyamán is, mely hónapok „normális” körülmények között az esküvői csúcsidőszaknak számítanak.


Hogy még hitelesebb képet nyújthassunk a törölt polgárik kapcsán, természetesen azt is megkérdeztük, hogy a tavalyi év első felében hányan nem mondták ki végül a boldogító igent. A 2019 januárja és júniusa közötti időszakra összesen 253 polgári esküvőt jegyeztek elő, melyek közül végül csak 31-et kellett törölni a naptárból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: